Naszekaktusy.pl - Oficjalne forum Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

www.NaszeKaktusy.pl

Autor Wątek: Przygotowania do zimy  (Przeczytany 718 razy)

Eugen

• Moderator
  • Znawca
  • Reputacja: 9
Odp: Przygotowania do zimy
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 24, 2009, 14:08:40 »

Witam
Muszę uzupełnić swój ostatni post.
Rozpisałem się o poddaszu a sprawa która miała być podstawowa została na koncu wzmiankowana.
Chodzi o regularne doglądanie kaktusów i sprawdzanie czy jakieś draństwo się na naszych pupilach nie pasie. Zima to ulubiony czas, sucho, brak dostępu. Przychodzi wiosna a tu jak mi napisał przed laty znajomy z Bydgoszczy  "Z KŁACZKÓW TO SWETER MOŻNA ZROBIĆ".
Sprawdzać należy regularnie, a w szczeg. staranie Coryfanty, Stenocactusy i inne wełniste.
Pozdrawiam, do wiosny coś ok. 3 miesięcy, no moze odrobina więcej.
Pozdrawiam
Eugen

baranowska.beata

• Znawca
  • Reputacja: 15
  • Witam
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 28, 2009, 14:54:30 »

Ja swoje kaktusy z balkonu szybko zabralam pod koniec pazdziernika,jak byly przymrozki.Teraz stoja na klatce schodowej i maja troche ciemno.A  :)na dworzu zrobilo sie  cieplo.
Pozdrawiam  Beata

molly

• Kolekcjoner
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:04:33 »

Hej, moje przygotowania skonczyly sie na zadymieniu calej nowej szklarni, chyba jakas klatwa kaktusowa nademna wisi  :-\ ...
Zaczelam nowa prace wiec moj Gary podjal sie pilnowania kaktusow przed przymrozkiem, oczywiscie u nas zadko temp. spada ponizej 0 ,ale ostatnio o dziwo bylo male ochlodzenie , wiec Garnek martwiac sie o moje malenstwa poszedl zapalic maly piecyk, po jakiejs godzinie patrzy przez okno a w szklarni nie ma zadnego swiatelka czyli ogien zgasl, wiec poszedl sprawdzic co sie stalo jak wyszedl ze szklarni to wygladal jak czarny diabel, wszystko czarne , polki, kaktusy, nawet jedzenie dla zolwi  >:( !
 Wczoraj z placzem mylam wszystko co sie dalo , ale moja piekna czysciotka nowa szklarnia juz nie wyglada tak samo  :'( , oczywiscie nie byla to niczyja wina , bo takie rzeczy sie zdazaja tylko czemu akurat mi, bo albo sztormy, albo ulewy a teraz dym...!!! No kurcze  :(

baranowska.beata

• Znawca
  • Reputacja: 15
  • Witam
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 03, 2009, 13:56:23 »

Oj,Molly ! To bardzo mi przykro :(Ja bym chyba tez plakala :'(Ale moze wrescie bedziesz miec wiecej szczescia.Ja tez taki pechowiec ;) ,ale nie z kaktusami.Zrobie kiedys z siebie kaleke.Przy szyciu igla sie zlamala i wpadla mi do oka. :)
Pozdrawiam  Beata

Eugen

• Moderator
  • Znawca
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 03, 2009, 14:16:14 »

Molly
Współczuję, ubiegłej zimy "tylko chilijczyki" mi zdziczały, a byłem załamany.

Powiem dla pociechy przysłowiem,
"co mnie nie  zabije to mnie wzmocni".
Więc głowa do góry, będzie lepiej a nawet dobrze.
Eugen

prhz

• Twój admin
  • Członek PTMK
  • Znawca
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 03, 2009, 15:48:31 »

Może powinnaś zamienić piecyk na nagrzewnice.  Widziałem w kilku ogrodnictwach jak ogrzewali jedną nagrzewnicą cały tunel. Może jak by się dobrze pokombinowało to dało by się ustawić, że włączała by się samoistnie jak temperatura spanie poniżej określonej temperatury. Myślę, że jest to tańsze i wygodniejsze rozwiązanie

molly

• Kolekcjoner
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 05, 2009, 16:45:34 »

Dzieki kochani za mile slowa i porady, popatrze po sklepach i zobacze co tam maja do ogrzewania szklarni , ten piecyk byl zakupiony na szybko i chyba nie do konca to przemyslalam.

Jurek

• Członek PTMK
  • Znawca
  • Reputacja: 7
    • Ariocarpus agavoides
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 26, 2009, 16:39:11 »

Zima dla kaktusów spokój cisza ale to tak na pozór dość dużo się teraz dzieje . jak na zdjęciu widać roślina sie już raczej do lata gotuje

ela

• Amator
  • *
  • Reputacja: -1
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 03, 2010, 13:57:19 »

Witam Ja swoje kaktusy przenoszę do piwnicy i stoją tam od października do marca. Potem przenoszę  je do domu, gdzie stoją do maja. W maju wynoszę je dwór.