Nowa książka o ariakach
Pokazała się nowa książka napisana po polsku o ariokarpusach. Autor jest byłym długoletnim członkiem PTMK, współpracował z redakcją Świata Kaktusów, recenzował nowości wydawnicze. Napisał dwie książki oraz przetłumaczył kilku pozycji dostępnych na naszym rynku o sukulentach.
Poróżnił się z redakcją SK i od kilku ładnych lat kroczy własną drogą.
Kibicuję Jerzemu Wożniakowi od chyba trzech lat przy powstawaniu brakującej na rynku ksiązki o dużej, popularnej i modnej rodzinie ARIOCARPUS. Proponowałem pomoc przy udostępnieniu zdjęc przez kolegów z Czech - z czego zrezygnował, Wiem, że przy pisaniu książki kontaktował się z naszym ekspertem od A.agavoides - Jurkiem, oraz uczestnikiem wyjazdów na stanowiska A. w Meksyku, oraz znanego kolekcjonera Ariocarpusów - Kazika. Posiadacza unikatowej kolekcji kolorowych ich form. Szkoda, że nie zasięgnął informacji o kaktusach meksykańskich u Grzegorza Matuszewskiego z pewnością największego znawcy w Polsce.
Książka się już ukazała, czekam z nadzieją, mam ją na dniach otrzymać. Pewien niepokój budzi brak informacji o korekcie merytorycznej, ale może była a ja nic nie słyszałem. W końcu gdzie Warszawa, a gdzie Slask.
Jak dostanę to się podzielę uwagami. Ariaki to nie moja miłość, ale kilka mam - prezenty więc pozostają w kolekcji, jak był szczyt mody to z rozpędu kilka kupiliśmy z Danką.
Książka bardzo potrzebna, dostępne to tylko:
- japońska p.Sato,
- dodatek specjalny do czeskich Kaktusów
- okazjonalne wydanie dla prenumeratorów KuaS,
- była jeszcze Ariocapus etc, - ale to tylko propagandowy nazwa.
Czekam co to będzie za pozycja.
EUGEN
członek PTMK O/Śląski